Vem är ny ordförande i Handelskammaren Värmland?
På ett eller annat vis jobbar vi nog alla med samhällsbyggnad. Av svett, blod och tårar bygger vi företag, föreningar, familjer och kultur, som alltsammans är vårt gemensamma samhällsbygge. Men få värmlänningar har vigt så stor del av sitt liv till att utveckla regionala bostäder och infrastruktur som Jessika Lundgren.
Pressmeddelande: Jessika Lundgren ny ordförande i Handelskammaren Värmlands styrelse
Jessika har arbetat med samhällsbyggnad hela sitt liv. Först i fastighetsbranschen, sedan kollektivtrafiken, och nu är hon tillbaks där hon började igen. Den här gången som vd för HSB Värmland.
– Var vi bor och jobbar är centralt för människor. Det är spännande att få vara med och utveckla de miljöerna, med sin mix av mjuka, hårda och hållbara värden, ler Jessika.
Fler flyttar till Värmland
Hon bor i Karlstad, är 50 år och har hållit ihop med samma man sedan gymnasiet. De tre vuxna barnen är utflugna, så nu är det Jessika, maken och strävhåriga taxen Dexter som tar båten ut på Vänern eller far till huset utanför Arvika för att koppla av. Men för det mesta är det fullt upp med jobb.
– Vi har mycket livskvalitet här i Värmland. Karlstad är en lagom stor stad med närhet till Vänern och naturen. Under pandemin har vi sett en tendens till vändning av folkströmmar från storstäderna. Värmland, med Karlstad som motor, har stora möjligheter att växa än mer framöver tror jag. Efterfrågan på bostäder är större än någonsin och HSB har nyligen anställt fyra personer som alla är nya värmlänningar, berättar Jessika.
Riksbyggen blev universitet
Efter studenten som gymnasieingenjör 1990 fick hon direkt jobb på Riksbyggen.
– Det blev mitt universitet. Började som ekonomiassistent, hade flera olika tjänster, och när jag slutade efter tolv år var jag förvaltningschef. Hade väldigt bra chefer som valde att satsa på mig. Den starten på arbetslivet har gjort att jag vågat hoppa på alla olika nya tjänster senare i livet, berättar Jessika, som sett fastighetsbranschen utvecklas mycket sedan 90-talet.
Sveriges första jämlika bransch
På den tiden fanns det exempelvis inte många kvinnor i branschen.
– Nu är fastighetsbranschen den första i Sverige att bli jämlik, tack vare ett bra gemensamt tänk och medveten marknadsföring av de utbildningar som finns. Karlstads universitet har exempelvis de populära utbildningarna Fastighetsekonomi och Högskoleingenjör Byggteknik, berättar Jessika.
Vill ge tillbaka till medlemmarna
HSB Värmland är en kooperativ organisation som ägs av drygt 10.000 medlemmar. 100 personer arbetar i organisationen som har 6600 bostadsrätter. Sedan 1923 arbetar HSB med att skapa goda boenden och påverka villkoren för boende genom att driva frågor som är viktiga för medlemmarna, bostadsmarknaden och samhället.
– Jag trivs med att verka för något mer än bara aktieutdelning. Det passar mina värderingar att arbeta i den här typen av organisation, där grundtanken är att ge tillbaka till medlemmarna genom att skapa nya bostäder. Man går ihop för att lösa ett problem eller en utmaning, menar Jessika.
Hon berättar att 36 procent av varje svensks plånbok består av kooperativa pengar. Kooperationer är vanligare än de flesta tror.
Viktigt att få verka för Värmland
Som glad förespråkare för kooperativa insatser trivs Jessika också i Handelskammaren Värmland. Efter ett år som vice ordförande i Handelskammaren Värmlands styrelse är hon hedrad över att nu ha valts till ordförande .
– Det är viktigt att få verka för Värmland, och det känns tryggt att få göra det tillsammans med de andra i styrelsen och alla som arbetar på Handelskammaren. Det är ett kompetent gäng som inte minst under senaste året visat stor kreativitet och handlingskraft, säger Jessika.
Lyckats att ställa om
Som exempel nämner hon att Handelskammaren nyligen vann kommunikatörspriset.
– De har lyckats ställa om utan att ställa in. Och trots pandemin har de haft stor framgång med medlemsrekryteringen.
Tror på nätverkande
Personligen har Jessika haft mycket nytta av Handelskammaren genom åren.
– Jag har varit med så länge för att jag tror på nätverkande. Med ett stort nätverk har du alltid någon att fråga om råd eller be om hjälp. Frukostmötena är fantastiskt bra och affärsresorna har gett ett stort utbyte, menar Jessika.
Opinionsfrågor är viktiga
Hon lyfter också vikten av att Handelskammaren fortsätter att bilda opinion i frågor som är viktiga för det värmländska näringslivet. Exempelvis genom att stötta projektet Oslo-Sthlm 2.55, som är ett initiativ för att bygga bättre järnväg mellan de båda huvudstäderna via Värmland.
– Det skulle innebära att vi i Värmland får tillgång till 2 internationella flygplatser och att arbetsmarknadsregionerna växer. Det bor 3, miljoner människor i stråket Oslo-Stockholm, så rörligheten på arbetsmarknaden skulle förändras avsevärt, säger Jessika.
Medlemmarna bestämmer
I samma andetag poängterar hon att det är inte är hennes personliga intresse som kommer styra Handelskammarens verksamhet.
– Det är medlemmarna som bestämmer vad Handelskammaren ska verka för. Styrelsens uppgift är att stötta verksamheten i att leda arbetet och tillsammans verka för alla medlemmars bästa, avslutar Jessika Lundgren.