Tullavgifter – här spar Equality Line tid i tullen
Tycker du att tullavgifter är krångligt, tar tid och kostar onödigt mycket pengar? Du är inte ensam. Men det finns enklare sätt att åka tillfälligt över gränsen med produkter och varor. Sophie Wilhelmsson på Equality Line använder ATA-carnet vid sina tjänsteresor till Norge.
Mitt på Hammarö, granne med Vänerns strand, hittar du Equality Line – ett grossistföretag som levererar ridsports utrustning till Sverige, Norge, Finland och Danmark. På 55 hektar mark får de plats med stall, ridbanor, kontor och lager. De är 20 anställda som ser till att deras återförsäljare kan sälja de bästa produkterna med högsta kvalitet.
"Min man, Thomas Wilhelmsson, lyckades få tag på bra varumärken när han startade företaget. Under pandemin har många köpt häst och försäljningen av ridsportutrustning har ökat", säger Sophie Wilhelmsson, vd på Equality Line.
Sluta lägga timmar i tullen, en gång för alla
Sophie är fransyska och flyttade till Sverige och Hammarö 2007. Sen dess har hon jobbat och utvecklats med Equality Line.
"Jag kom hit som praktikant när jag gick Business School i Frankrike. Då började jag att jobba på lagret för att sen gå över till försäljning och marknadsföring. Nu är jag vd men jobbar fortsatt med försäljning mot Norge."
Ungefär fyra till fem gånger per år tar hon med sig säljutrustning och varor över gränsen till Norge. Varorna tar hon sen med sig tillbaka hem igen vid resans slut. Under fem år har hon använt ATA-carnet för att passera tullen på ett smidigt sätt.
"Största fördelen med ATA är att det är smidigt och det går fort både innan resan och i tullen. Ett lätt sätt att få in varor i landet. Det är jag som utför ATA-carneterna och det är enkelt. Har testat det digitala ansöknings sättet som är en väldigt bra lösning. Om jag behöver hjälp är Handelskammaren alltid väldigt hjälpsam."
"Det tar max en timme för mig att göra en ATA-carnet."
Tullavgifter kan vara krångligt och det tar tid att tulla in och ut varor vid gränsen. Handelskammaren är ensamma om att få utfärda en ATA-carnet.
"Det tar max en timme för mig att göra en ATA-carnet. Vi har nära till Handelskammaren så det är lätt att åka förbi och hämta den. Jag brukar maila Alexandra cirka två veckor innan jag ska resa. Men jag tror att det minst 5 dagar innan som hon vill ha den."
Ibland gör Sophie två resor på en ATA-carnet. Det underlättar hennes jobb och det blir billigare än att betala tullavgifter vid gränsen. Och det spar tid!
>> De här länderna omfattas av ATA-carnet
Därför ska du använda ATA-carnet:
- Det förenklar tullförfarandet och gör din resa tryggare, snabbare och enklare
- Kostnaden blir i de flesta fall betydligt lägre jämfört med alternativet att behöva fylla i utländska tullblanketter vid varje gräns
- Ett internationellt tullpass för varor som används vid tillfällig export utanför EU
- En ATA-carnet är ett alternativ till att deponera tull och moms
- Carnetens giltighetstid är ett år