Så jobbar Atea med hållbarhet för både människor och miljö
Förbrukad IT-utrustning har blivit ett allt vanligare miljöproblem i vår moderna värld. Samtidigt lider människor i tredje världen när vi köper nya mobiltelefoner. Atea berättar om hur de jobbar med hållbarhet – för en bättre värld.
Återanvändning och hållbar arbetsmiljö
Att mätas i hållbarhet har på Atea blivit lika självklart som att mätas på omsättning. Pernilla Uddh platschef på Atea berättar om deras gedigna hållbarhetsarbete.
– Vi bygger Sverige med IT. När ett företag behöver nya datorer, telefoner, skärmar, eller servrar har vi all hårdvara de kan behöva. Jag som platschef mäts och följs upp på hur hållbart jag jobbar. Jag ser till att jag har hållbarhet högt på vår agenda hela tiden. Om beställaren köper produkterna i god tid kan vi ta dem på tåg i stället för flyg. När kunden har använt sin produkt lagar vi den om vi kan. Kan vi inte laga produkten skickar vi den på återvinning, säger Pernilla Uddh.
Men det är inte bara hårdvaran som ska hålla länge. För att medarbetarna ska hålla arbetslivet ut, och gärna lite längre, satsar Atea på sunda arbetsförhållanden och träning.
– Det är inte hållbart i längden att jobba 60 timmar i veckan, och det är inte den kulturen vi vill odla. Vi tror att människor mår bra av en flexibel arbetsmiljö. Vi tror att människor behöver röra på sig och på att motion är jätteviktigt. Därför har vi jättebra friskvårdsbidrag och olika hälsoinitiativ på kontoren – alltifrån dans till lunchpromenader.
Konfliktmineraler i Kongo
I ett börsnoterat företag är marginalerna viktigt, då är det bra att människorna mår bra och sjukskrivningarna går ner, men man måste också driva affärer för att öka vinsten. Sälja fler produkter helt enkelt. Men kan man göra det på ett hållbarare sätt än andra? Och var börjar man?
– Atea är väldigt stora på hårdvara så vi kan påverka och sätta tryck på leverantörerna. Om vi tittar på tillverkningsprocessen så startar den med att bryta mineraler, och 70% av mineralerna som används för att tillverka våra produkter bryts från gruvor i Kongo. Det är enorma pengar som ligger i det väldigt många olika grupper vill åt de här pengarna. Det här skapar många konflikter i området och där blir civilbefolkningen väldigt drabbade. Konfliktmineraler kallas de, just för att det är så mycket konflikter kring dem.
Pernilla berättar att det inte finns något land som kan bryta mineralerna på ett sjyst sätt. Byter Atea land flyttar konflikterna dit. De måste hjälpa till från andra hållet: med utbildning och med fler som agerar på plats.
– En stor del av problemet är att man använder sig av sexuellt våld som ett vapen. För att kunna hjälpa de barn och kvinnor som utsatts för sexuellt våld av de stridande grupperna har Atea kontakt och nära samarbete med Dr Mukwege, vinnare av Nobels fredspris, som driver ett sjukhus i Kongo.
På Panzisjukhuset tar de emot kvinnor och barn som har varit utsatta för sexuellt våld. Om du som 13-åring blir våldtagen och blir gravid, då kan du inte berätta det hemma för du kommer med stor sannolikhet inte vara välkommen hem, du blir en skam och följden blir att du blir bortskickad eller något ännu värre. Därför är det så viktigt att ta hand om de här flickorna och hjälpa dem som kommer så de får föda och så att de dessutom får den medicinska vård de behöver. Det är också så att de behöver hjälp efter att de fött för vad gör du när du är 13 år och har ett litet barn? Du har ingen utbildning. Du har ingenting. Dr Mukwege och sjukhuset har skapat en plats där man får utbildning, hjälp, tillhörighet och framför allt där du blir skyddad. Atea har bidragit enormt mycket till det här sjukhuset och vi kommer fortsätta göra det för att fler ska kunna få hjälp.
Pernillas 9 tips för att göra ditt företag mer hållbart
- Återvinn dina gamla elektronikprylar.
- Välj ett miljövänligt datacenter.
- Köp produkter i god tid så de kan fraktas med tåg i stället för med flyg.
- Ha friskvårdsbidrag på arbetsplatsen.
- Ha med hållbarhet som en parameter vid upphandlingar.
- Låt den som är sjuk eller vabbar göra det utan någon förväntan på att hen ska svara på mejl eller vara tillgänglig.
- Dra ner på flygresor. Åk tåg eller möts digitalt i stället.
- Jobba lagom mycket – övertid ska vara undantagsfall, inte vardag.
- Använd mobiltelefonerna ett år till.
Vill ditt företag också skänka pengar? Läs mer om hur du bokför din gåva hos vårt medlemsföretag PWC och hitta en organisation du vill hjälpa på Svensk insamlingskontroll.