Re:Ocean satsar 2,7 miljarder på laxodling i Säffle
Nu gör Katarina Klingspor och Re:Ocean en storsatsning i Säffle och skapar ”ett hav på land”. En landbaserad laxodling i en kontrollerad och cirkulär miljö för att ”haven ska få ta igen sig”. Totalt investeras 2,7 miljarder i laxodlingen som ska producera 10 000 ton lax om året. I Säffle finns alla förutsättningar och kompetensen!
Läge, läge, läge! Nej, vi pratar inte bostäder. Vi pratar fisk. Närmare bestämt laxodling – i Säffle. En stad som har visat sig vara en ypperligt bra plats att etablera en laxodling i miljardklassen på. Katarina Klingspor som är styrelseordförande för Re:Ocean förklarar vad som gjorde Säffle till den bästa platsen för deras etablering.
”När man jobbar med den här typen av landbaserad laxodling, eller vilken fiskodling som helst, då är det centrala vatten. Nästa fråga som är avgörande för framgång är läget. Läget i Säffle och Karlstad är fantastiskt! Jag måste nästan säga det bästa i Sverige. Och på 6 timmar så når vi 85 procent av Sveriges konsumenter, och på 3 timmar runt 60 procent av konsumenterna så läget är otroligt bra. Här finns en industrikultur och den kompetens som vi behöver. Det är som att Säffle vore gjort för Re:Ocean”, säger Katarina.
Nu saknas ”bara” 700 miljoner kronor
För att göra satsningen krävs kapital. Mycket kapital. Nu saknas ”bara” 700 miljoner kronor som Katarina uttrycker det. Resten är fixat, men varifrån får man tag på pengar till en så här stor satsning?
”Vi har fått en halv miljard godkänd i lån från europeiska investeringsbanken. Vi håller på och förhandlar krediter för 900 miljoner kronor, och det ser väldigt bra ut. Sen har vi ungefär en kvarts miljard från våra befintliga ägare och en ny samarbetspartner som är engagerad i det här projektet – och då fattas det bara drygt 700 miljoner kronor. Då kan man tycka att "det är väl en utmaning". Såklart att det är en utmaning. Vi har anlitat ett nordiskt och ett japanskt investmentbolag som jobbar med det här för att få in de sista pengarna.”
2026 – första laxen tingad av landshövdingen
Re:Ocean har nu läget, snart kapitalet. Då återstår bara fisken. ”Fiskeodlingsprojekt är något som trendar”, berättar Katarina, ”och det pågår på fler ställen i Sverige eftersom vi har ganska hårt utfiskade hav.” Re:Oceans laxodling innebär ett ”hav på land”, fritt från antibiotika och föroreningar, där fiskspillningen blir biogas. Men man föder inte upp en lax i en handvändning. Det tar lite tid, och många bassänger! Katarina beskriver hur processen går till.
”Lax är en väldigt spännande resa! Allting börjar med ett ägg givetvis. Sen ska ynglet växa till sig och transporteras i ett stim. En lax lever aldrig ensam. De vill vara med sina kompisar i ett stim, med en viss temperatur och en viss sälta. Det gör också att man reglerar könsmognaden för en fisk. Idag när man köper en lax är handelsstorleken på en lax 4 kg och det tar ungefär 22 månader innan de kommit upp till den storleken. Det sker i de här 88 bassängerna. Allt eftersom fisken växer åker den över till nästa bassäng. Den som inte vuxit tillräckligt mycket får stanna kvar tills den har kvalificerat sig till nästa hopp.”
Första laxen förväntas kvalificera sig till bassäng 88 år 2026. Den är tingad av landshövdingen i Värmland, men lax nummer två och tre är det ingen som tingat ännu och de kommer enligt planeringen vara fullvuxna 2026, så håll utkik i fiskdisken!