Republikansk valseger skapar frågetecken i Värmland
Donald Trump och republikanerna har vunnit det amerikanska valet. Att det kommer att påverka Värmland och Sverige är klart men inte vad det får för betydelse i praktiken.
Igår gick världens största demokrati och ekonomi till val efter ett historiskt valår, kantat av rättegångar, misstänka mordförsök och en avhoppad demokratisk presidentkandidat. Efter att de flesta rösterna räknats står det nu klart att Donald Trump kommer att styra i Vita Huset de kommande fyra åren.
"Det blev en tydligare seger för Donald Trump än vad opinionsundersökningarna visade på förhand. Utöver presidentposten ser republikanerna även ut att ta kontrollen över senaten och representanthuset, vilket gör det enklare att få igenom lagstiftning", säger Hans Albrektsson vice vd och näringspolitiskt ansvarig på Handelskammaren Värmland.
USA är en viktig handelspartner för Sverige. Efter Tyskland och Norge är det till USA våra varor och tjänster främst exporteras. I vår rapport redogör vi för vad värmländska medlemsföretag med stark koppling till den amerikanska marknaden tänker om de två olika partierna och valresultatets potentiella följdverkningar för det regionala näringslivet.
"I rapporten framkom det att fler företag såg risker i form av ökade handelshinder vid en republikansk valseger jämfört med en demokratisk. Några uppgav dessutom en risk i form av oförutsägbarheten i utrikes- och säkerhetspolitiken vid en valseger för Donald Trump. Samtidigt menade ett antal företag att valresultatet inte skulle påverka dem nämnvärt", förklarar Hans Albrektsson.
Protektionism vs frihandel
Valresultatet i USA kan få stor påverkan runt om i världen. Hur handelsrelationerna mellan USA, EU och BRICS-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika) kommer att påverkas och vad det innebär för Sverige är fortfarande oklart. Klart är dock att republikanerna under Donald Trump inte är några förespråkare för utökad frihandel.
Den förda politiken under 2017–2020 och uttalanden under valrörelsen pekar på ökad protektionism genom ytterligare strafftullar. Det blir dyrare för amerikanska företag och konsumenter att handla utländska varor jämfört med amerikansktillverkade. Syftet är att mota utländsk konkurrens, främja inhemsk industri och därmed trygga amerikanska jobb. Donald Trump har aviserat höjda tullar på 10–20 % för alla importerade varor, respektive 60 % på kinesiska varor.
"Värmland är superglobalt. Många av våra företags framgång är starkt kopplad till att kunna handla så friktionsfritt som möjligt med omvärlden. Ett scenario med upptrappade handelskonflikter länder emellan vore inte fördelaktigt", säger Hans Albrektsson.
Förmåga att anpassa sig
Samtidigt som ytterligare protektionism och höjda tariffer genererar oro, finns det även de medlemsföretag som sitter lugnare i båten. Några medlemmar uppger att utfallet spelar mindre roll, medan andra gör bedömningen att de inte kommer beröras då de redan har produktion i USA.
"Vi får inte glömma bort att det värmländska näringslivet historiskt haft en väldigt god förmåga att anpassa sig. Våra medlemmar är innovativa, bra på att fokusera på det de kan påverka och ta vara på möjligheter som dyker upp. Det visade sig inte minst under pandemiåren och den senaste tidens logistikutmaningar kopplat till Röda havet", avslutar Hans Albrektsson.
Det tar tid att installera en ny president och sätta en ny handels- och utrikespolitisk riktning i ett land som USA. Tiden får utvisa vilken faktiskt betydelse det får för oss i Värmland. Vi på Handelskammaren Värmland följer utvecklingen.