Nyhet
| 2025-04-01

Pumpkraftverket som kan bli en energilösning för Värmland

Energibehovet i Värmland ökar i takt med elektrifieringen av industri och samhälle. Det pågår också en omställning i energisystemet med en ökad andel väderberoende elproduktion, såsom vind och solkraft. Kan pumpkraft vara en del av lösningen på en ökad efterfrågan på pålitlig el och samtidigt bidra till ett minskat koldioxidutsläpp?  

Markus Johnsson, projektledare på Fortum, är nu i gång med den förstudie som ska undersöka om pumpkraftverk i Värmland är en lösning för framtiden.  

– Sett till den globala utmaningen behöver vi ju agera för att bli fossiloberoende och samtidigt hitta något som ger el de kallaste, mörkaste och vindstilla dagarna, säger Markus. 

Under de två kommande åren ska projektet reda ut vad en satsning innebär ekonomiskt, juridiskt och vad miljöpåverkan blir. Bastvålen och Höljessjön i Torsby kommun hör till de utvalda platserna som ingår i studien. De här platserna är aktuella tack vare de naturliga nivåskillnaderna i kombination med närhet till vatten.  

Stabil el ökar intresset för Värmland

Det var ett jobb på Uddeholm som fick Markus att flytta till Värmland, men under de senaste 15 åren har vattenkraft hos Fortum på olika sätt varit en del av vardagen. Att vara med och stärka elektrifieringen, leveranssäkerheten och möjliggöra att fasa ut fossila utsläpp är något som motiverar honom.   

– Det här gör ju också Värmland attraktivt! Industrin behöver en stabil elförsörjning med jämna priser. Med pumpkraftverk kan vi jämna ut svängningarna och lagra energi när det finns ett överskott, berättar Markus.  

Leveranssäkert el till jämna priser är vad företag efterfrågar, och fler kommer vilja etablera sig i regionen och det betyder fler jobb. Blir pumpkraftverket verklighet uppskattar Fortum att det kan leda till ett hundratal jobb under byggtiden.

Ett vattenbatteri för framtiden

Hur fungerar egentligen ett pumpkraftverk? Det kan liknas vid ett gigantiskt batteri där vatten lagras i ett högt beläget magasin och sedan släpps ner till ett lägre magasin genom turbiner för att producera el när efterfrågan är hög. När elbehovet är lägre pumpas vattnet tillbaka upp igen. 

– Vattenkraft är en väl beprövad teknik som funnits i över 100 år och säg något annat energislag som har den livslängden, säger Markus.  

Ytterligare en fördel är att tekniken är väl etablerad i Värmland och Europa. Både expertis och leverantörer finns i närområdet. Givet det oroliga världsläget, där energiförsörjning utgör en del av politiskt spel och krigsstrategier, är det en fördel.  

Framtiden för Värmland - en långsiktig satsning

Förstudien pågår just nu och omfattar allt från tekniska och ekonomiska aspekter till miljöpåverkan. Blir resultatet positivt kan ett nytt pumpkraftverk i Värmland bli verklighet inom 5–10 år, beroende på tillståndsprocesser och byggtid. 

– Vi vill ha en öppen dialog med både näringsliv, beslutsfattare och allmänhet under hela processen. Detta är en investering för kommande generationer, och vi hoppas kunna bidra till en mer hållbar och stabil energiförsörjning för både näringsliv och invånare i Värmland, avslutar Markus.  

>> Såhär jobbar vi på Handelskammaren med energiförsörjning.