Amerikansk flagga och en manlig person
Nyhet
| 2024-10-29

Ny rapport: Så påverkar det amerikanska presidentvalet Värmlands näringsliv

Vilken roll spelar utfallet i presidentvalet för det värmländska näringslivet? Gör det någon skillnad om det blir en republikansk eller demokratisk valseger? I denna rapport sammanfattar vi svaren från våra medlemmar i en samlad lägesbild.

Om en vecka röstar amerikanska väljare fram sin president för de kommande fyra åren. Efter vårens primärvalskampanj och en turbulent sommar ställs den 5 november demokraternas Kamala Harris mot republikanernas Donald Trump. Under de senaste veckorna har vi intervjuat ett 50-tal av våra medlemsföretag med en stark koppling till USA-marknaden.

Hur mycket intresse skapar valet?

I stort sett alla av medlemsföretagen vi pratat med uppger att de på något sätt följer USA-valet. Intresset varierar, mycket beroende på hur betydelsefullt valresultatet kan bli för den egna verksamheten. Relativt få företag har i proaktivt syfte gjort någon djupare analys eller tagit fram strategier eller olika scenarier baserat på valresultatet.

"Vi har koll på valet och följer utvecklingen, men inte mer än så. Vi har ingen strategi för om det blir en republikansk eller demokratisk valseger. Vi kör på som vanligt oavsett."

"Vi följer valet. Exporten till USA står för hälften av vår omsättning, så det är en väldigt viktig marknad för oss. Men vi har inte resurserna för att göra mer än att hålla lite koll."

Bland de företag som ingår i större koncerner berättar några att resurser för att följa utvecklingen och konsekvenserna av valet finns på koncernnivå. Andra framhåller att deras systerbolag i Nordamerika eller svenska branschorganisationer tar ett ansvar när det gäller att ta fram olika scenarier beroende på vilket parti som vinner valet.

"Vi gör ingen egen politisk analys, det görs däremot av vår branschorganisation."

"Vi har fördelen att ha ett systerbolag på andra sidan Atlanten och där görs en del analyser."

Några företag menar att de knappt följer valet överhuvudtaget. Det finns ändå ofta en medvetenhet att den politiska utvecklingen i omvärlden kan komma att påverka.

"Vi följer inte den politiska utvecklingen i USA särskilt mycket."

"Vi lägger inget fokus på det. Vi förstår självklart att det kan komma att få effekter på exempelvis räntor eller inflation eller konjunktur eller köpkraft som i slutändan påverkar vår försäljning. Men det är mycket runt om i världen som kan ha en indirekt påverkan."

Harris vs Trump

När det kommer till handelspolitiken finns det väldigt lite som talar för att någon av kandidaterna skulle förorda eller prioritera nya frihandelsavtal. Kamala Harris tidigare ställningstaganden som senator indikerar att demokraterna kommer ha fortsatt fokus på den amerikanska arbetstagarens intressen, i linje med handelspolitiken som Biden-administrationen drivit. Donald Trump har, i sina uttalanden under valrörelsen, varit mer explicit i handelsfrågorna och klargjort att han tänker införa höga tullar på importerade varor i allmänhet och på kinesiska varor i synnerhet. Det faktum att ingen av kandidaterna talar sig varm om utökad frihandel har tagits upp av några av de medlemsföretag vi pratat med.

"Ingen i Washington pratar om frihandel."

"Oavsett vem som vinner stödjer båda partierna en förstärkning av den inhemska produktionen."

"Tullar lär förbli ett centralt verktyg i USA:s handelspolitik, som används av både demokratiska och republikanska administrationer."

"Det är viktigt för oss med frihandel, och USA-marknaden är ca 50% av vår omsättning. Vi både importerar från och exporterar till USA, det gör att vi kan påverkas av ökade handelshinder mellan USA och EU."

Fler handelshinder vid republikansk valseger

När det gäller hur utfallet i valet kan komma att påverka exporten eller importen är några av de mindre medlemsföretagen tydliga i vilket resultat de skulle vilja se. Detsamma gäller för vissa bolag inom den skogliga bioekonomin och tillverkningsindustrin.

"Vi gör bedömningen att en republikansk valseger skulle innebära mer fokus på inhemsk produktion och fler tullar för oss utanför. Vi är helt enkelt bekymrade för att det kan påverka oss negativt."

"Ytterligare strafftullar är den överhängande risken om Trump vinner valet. Det kommer att bli dyrt och det kommer att bli komplicerat."

"Tittar man på våra produkter och efterfrågan i USA så finns det ju en koppling till vilket fokus som läggs på miljö- och klimatfrågan. Vilken lagstiftning och regelverk kommer ut? Och där finns ju en skillnad i ambitionsnivån mellan republikaner och demokrater. Trump har ställt sig skeptisk till reformpaket kopplat till klimatåtgärder och klimatpolitik."

Tar resultatet med ro

Samtidigt som ytterligare protektionism och höjda tariffer genererar viss oro, finns det även de medlemsföretag som sitter lugnare i båten. Några medlemmar uppger att utfallet spelar mindre roll, medan andra gör bedömningen att de inte kommer beröras då de redan har produktion i USA.

"Jag har svårt att se att valresultatet skulle kunna påverka oss speciellt mycket."

"Att skifta vissa produkter till mer hållbara alternativ är en långsiktig trend och krav som är här för att stanna. Visst kan det bli ett hack i kurvan, men vi bedömer ändå att det är hit världen är på väg. Vi jobbar på en längre horisont än fyra år, så vi är inte särskilt oroade på sikt oavsett vem som blir president."

"Vi har verksamhet och produktion i USA. Det underlättar eftersom vi inte påverkas på samma sätt av regelförändringar."

Den osäkra omvärlden påverkar

Flera medlemsföretag uppger att det finns en oro kring hur säkerhetsläget och den globala handeln kan komma att påverkas framöver. Här lyfter de riskerna med en ökad protektionism oavsett republikansk eller demokratisk president. Det är dock fler som poängterar att de bekymrar sig för oförutsägbarhet, upptrappade handelskonflikter och följdverkningar av den amerikanska utrikespolitiken om Trump vinner valet jämfört med om Harris skulle vinna.

"Valet och utfallet i sig kanske spelar mindre roll för oss. Om konsekvenserna däremot får följdverkningar i den globala handeln – ja, då är det inte bra. Allt som komplicerar den internationella handeln har en negativ påverkan på våra affärer."

"Alla indikationer på utökade handelshinder är en kostnads- och resursutmaning för oss som en global aktör. Läget är redan spänt mellan exempelvis USA och Kina idag, och det riskerar att försämras ytterligare."

"Vi ser en risk för upptrappade åtgärder mellan olika länder och delar av världen. Den typen av hinder är destruktiva för den internationella handeln. Vi är en global aktör som importerar och exporterar mycket mellan olika kontinenter."

"Hur USA agerar eller inte agerar i konflikter runt om i världen, som exempelvis Ukraina, kan påverka. Och där har ju kandidaterna lite olika policy."

Andra faktorer spelar också in

Samtidigt menar en del av de intervjuade medlemmarna att de ser på framtiden med tillförsikt, att riskerna är något uppblåsta och att det läggs för mycket vikt vid just USA-valet.

"Det kommer alltid finnas omvärldshändelser som får påverkan. Stopp i logistikkedjor, pandemi, krig och konflikter. Vi lägger ingen särskild vikt vid USA-valet."

"Vi har ökat vår försäljning i USA de senaste åren och ser en fortsatt stor potential på den marknaden oavsett vem som blir president."

"Det finns också de som pekar på helt andra faktorer i USA för den fortsatta utvecklingen än just själva presidentvalet."

"Hela tillståndet i den amerikanska ekonomin påverkar den svenska ekonomin. På lite längre sikt tänker vi mer på hur hållbar de återkommande budgetunderskotten och den ökande amerikanska statsskulden är."

"Dollarkursen och råvarupriserna är det som vi fokuserar mest på. Det är klart att valet av president skulle kunna få följdverkningar där, men det är många andra faktorer som spelar in."

Sammanfattning

Av de värmländska företag som vi pratat med följer en majoritet valet, men det affärsmässiga intresset varierar stort. Upplevelsen är att ingen av presidentkandidaterna eller partierna just nu verkar för ökad frihandel. Sett till handels- och utrikespolitiken är det fler medlemsföretag som spår att en republikansk valseger skulle kunna innebära mer negativa konsekvenser för världshandeln och den egna verksamheten jämfört med en demokratisk.

När det gäller de förväntade konsekvenserna och följdverkningar kopplat till valresultatet finns åsikter över hela skalan: från inte särskild påverkade till mycket bekymrade. Avslutningsvis poängterar många svarande att den internationella handeln fungerar smidigast ju mer stabilitet och förutsägbarhet som råder.

Korta fakta

Våra företags framgång är starkt kopplade till goda förutsättningar att handla så friktionsfritt som möjligt med omvärlden. Sveriges och USA:s ekonomier är tätt sammankopplade och USA är en av Sveriges viktigaste handelspartners. 
– USA är Sveriges tredje största handelspartner och den viktigaste utanför EU:s inre marknad. Den samlade handeln med USA, dvs import och export av varor och tjänster, uppgick under 2023 till 562 miljarder kronor, enligt statistik från Statistikmyndigheten SCB.

– Under 2023 exporterades varor till USA till ett värde av 188,5 miljarder kronor, enligt statistik från myndigheten Kommerskollegium. Endast exporten till Tyskland och Norge är större.

– Enligt Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) var 135 000 personer i Sverige sysselsatta av svensk export till USA år 2020. Utöver det sysselsätter dotterbolag i Sverige, som kontrolleras av moderföretag i USA, cirka 70 000 personer.

– Från Värmland går 6 % av all varuexport direkt till USA, vilket är något mindre än genomsnittet för riket som helhet. Värmland är med andra ord något mindre exponerat mot USA.
 
Tack till alla medlemsföretag som delat med sig av sina åsikter och insikter! Tillsammans gör vi Värmland till en ännu bättre plats för företagen.