Nyhet
| 2022-06-01

Från Skoghall ut i världen

Att vi i Värmland är stora på skogsbruk och massaindustri är för många kanske känt. Men att var sjätte vätskekartongförpackning i världen kommer från Skoghalls Bruk, kanske inte alla vet? Rätt häftigt tycker vi! Därför anordnade vi, tillsammans med Hammarö Kommun, ett exklusivt studiebesök och nätverksträff på Stora Enso för våra medlemmar den 24 maj. Det blev succé!

Tänk att på Hammarö, närmare bestämt Skoghall, produceras ungefär 800 000 ton kartong varje år. Och efter besked om nya investeringar för att öka produktionen på kartongmaskin 8, kan de till hösten 2023 göra 17 miljarder fler förpackningar än de kan idag. Galet mycket. Och imponerande.  

”Mjölken, juicen, yoghurtförpackningen, ja de flesta vätskekartongförpackningarna man ser i hyllorna i butiken kommer från oss. Det blir en väldigt stor siffra om man tänker alla butiker i hela världen”, säger Marie Morin, platschef på Stora Enso. 

Efterfrågan på hållbara förpackningar ökar. Stora Enso hjälper sina kunder att ersätta fossilbaserade material med förnybara, återvinningsbara och miljövänliga alternativ.  

”Allt som tillverkas av fossilbaserade material idag kan tillverkas av träd imorgon. Träd innehåller otroligt många komponenter som i allmänhet kan ersätta plaster. Det pågår otroligt mycket forskning inom detta där vi är väldigt starka och satsar otroligt mycket pengar på”, säger Marie.  

Fler förpackningar av ren kartong

Stora Enso har investerat mycket pengar och jobbar just nu mycket med att deras förpackningar ska vara mer och mer av ren kartong. Marie visar stolt upp några av deras produkter. Handkräm i kartongförpackning var något nytt för de flesta av oss på plats. 

”I Forshaga jobbar vi med att komma ut med fler produkter som är plastfria och lättare kunna få cirkularitet och få en ny produkt av den sen”, säger Hans Olsson, teknisk chef på Stora Enso.  

Som världsmästare i bioekonomi krävs kompetens för att hålla toppnivån. Men finns kompetensen? 

”Vi måste ha duktiga ingenjörer och ledare. Men tittar vi på vår bransch har det inte varit ett tekniksprång. Vi tror att digitalisering är det nya tekniksprånget att ta. Vi har otroligt mycket data och det är en ganska avancerad process. Så digitaliseringskompetens skulle jag säga. Vi söker just nu systemingenjörer”, säger Marie.  

Guidad rundtur i fabriken på Stora Enso.

En värmländsk processkedja 

Granne med Stora Enso ligger Tetra Pak. Som världsledande inom process- och förpackningslösningar för livsmedel, levererar de miljöriktiga produkter som varje dag når flera hundra miljoner människor världen över. 

”Jag tycker att det är jättehäftigt att vi har en så stor industri här på Skoghall. Förutom att vi får kartong från Stora Enso har vi också en del utbyte på utvecklingssidan med dem”, säger Daniel Hjalmarsson, processchef på Tetra Pak.   

Hela processkedjan hos Tetra Pak i Skoghall kan man säga är extremt värmländsk.  

”Vi får kartong från Stora Enso. Sedan laminerar vi materialet i Forshaga. Plastskiktet inne i kartongen gör vi sedan för Tetra Paks räkning här på Stora Enso i Skoghall. Sedan skickar vi materialet till Sunne där det trycks, bigas och förseglas”, säger Daniel.  

100% biobaserad kartong 

Tetra Pak var först med att lansera en 100% biobaserad kartong. De har en ambition att alltid kunna leverera de mest hållbara livsmedelsförpackningarna. 

”Vi har 100% biobaserad plast på både in- och utsidan och även kapsylen. Det var lite strid mot konkurrenterna. Men vi var väldigt stolta över det. Det är ju efterfrågan och något som drivs av kundsidan naturligtvis. Det är framför allt i Nordeuropa och Skandinavien som den efterfrågan finns”, säger han.  

Inom ett par år hoppas Daniel att de kan lansera produkter som är ännu lättare att återvinna.  

”Det finns nackdelar med aluminiumet. Så inom några år är planen att kunna erbjuda helt förnybara, biobaserade och cellulosabaserade produkter som är helt återvinningsbara”, säger han.