När Europa stannade
Sedan 1979 har Vildmark i Värmland arrangerat timmerflottfärder på Klarälven. Turister från hela Europa bygger sin egen flotte, och paddlar söderut från Branäs eller Stöllet. Det är ingen enkel resa. En del går i skilsmässa efter paddlingen.
– Längs vägen kan du fastna på sandbankar, åka in i träd eller bropelare och hamna i starka bakåtströmmar. Det är en strapats, men de flesta sällskap svetsas samman av att lösa problem under primitiva förhållanden, berättar IngMarie Junler, som äger Vildmark i Värmland tillsammans med sin man Anders.
”Värre än militärutbildningen”
En gång fastnade en brittisk familj på en sandbank över natten.
– När vi hjälpte dem komma loss nästa morgon sa pappan i familjen att ”det här är värre än vår brittiska militärutbildning”. Han ville vara den som löste situationen åt sin familj, och tog inte hjälp av frun eller barnen. Men om man samarbetar och är kreativ så klarar man alla utmaningar på älven, säger IngMarie.
Ger nya självinsikter
De flesta som testat en flottfärd tycker det är en fantastisk friluftsupplevelse. Du är ute hela tiden, äter ute, sover ute och umgås på en liten yta.
– Folk blir nyfrälsta och får insikter om sig själva. Om hur bra de är på att samarbeta och lita på sina nära och kära, menar IngMarie.
Glömde tid och rum
Ett förälskat par blev så tagna av upplevelsen att de glömde bort tid och rum och kom i land en dag för sent.
– Vi ringde dem för att se om det hänt något, men de fattade ingenting. De var helt uppfyllda av leva-i-nuet-grejen. Så vill jag att alla våra gäster ska uppleva sin flottfärd, säger IngMarie.
Bästa bokningsläget någonsin
2019 hade bolaget sitt bästa år någonsin. Fullbokade veckor guppade 100 timmerflottar runt på älven samtidigt, med tyskar, holländare, britter och sporadiska svenskar. Det året hade de över 4000 gäster och utsågs till Årets innovatör/entreprenör av SCR Svensk Camping. Och bokningsläget inför säsongen 2020 var ännu bättre. Det var jättemånga grupper på gång och intresset från utlandet såg aldrig ut att sina.
Anade oråd
När IngMarie var i fjällen på skidsemester i mars så ringde en säsongsarbetare och frågade ”hur går det, kommer ni kunna ge mig något jobb i sommar”?
– Jag blev förvånad och sa att ”det behöver du inte oroa dig för”, men samtidigt började jag ana att läget var mycket värre än vad vi trodde.
Total tystnad
I april, som normalt är den hårdaste bokningsmånaden för Vildmark i Värmland, så stannade Europa.
– Det blev total tystnad. Inte ett mail. Inte en enda bokning. Året innan hade vi bokningar för 1,5 miljoner kronor i april och nu låg vi på 200.000 kronor. Då fick jag ont i magen. Det här var verkligen på allvar.
Fler bokade av
Samtidigt hade bolaget väldigt bra förbokat, och få avbokningar. Kanske skulle det gå vägen ändå?
– Vi tänkte att våra gäster kanske inte är lika rädda som alla vi andra, men så var det naturligtvis inte. De hade läst på vilka bokningsregler som gäller och ju närmare deras resa kom desto fler bokade av, säger IngMarie.
Hoppades på fler svenskar
En tredjedel av alla som ville avboka gick med på att flytta fram sin resa till 2021, men resten ville ha sina pengar. Så Vildmark i Värmland tvingades betala tillbaka hundratusentals kronor.
Nu hoppades de istället på att fler svenskar skulle komma. En vanlig sommar är det bara 20 procent inhemska gäster, men nu pratade alla om ”hemester”, och ingen kunde resa utomlands.
Nya paketerbjudanden
Bolaget fick stöd från Regionen för att ställa om, och tog hjälp av Sticky Beat med att utveckla nya paketerbjudanden anpassade för svenska gäster.
– Vi svenskar gillar kortare flottfärder. Man är inte supervan friluftsmänniska och vet att svensk sommar inte är att lita på. 1-2 dagar räcker gott för de flesta, berättar IngMarie.
Stålbad
Men i maj sa stadsministern med sin allvarligaste stämma att man inte skulle åka längre bort än två timmar.
– Nu vågade inte ens svenskarna tänka på att göra någonting. Det var verkligen ett stålbad, säger IngMarie.
Corona-anpassade
När tvåtimmarsregeln försvann i juni så sprack det äntligen till på den svenska marknaden. Då var IngMarie och Anders beredda. De hade sett över alla rutiner och corona-anpassat verksamheten så gott de kunde.
– Våra aktiviteter är utomhus och vi parar inte ihop folk med varandra, så det var redan enkelt att hålla avstånd. Bussresan till byggplatserna är enda stället där man är i närheten av andra och där fick alla gäster bära munskydd, vilket funkade bättre än vi vågat hoppas på, berättar IngMarie.
Satsningen funkade
Det totala antalet gäster halverades, men det skulle varit ännu värre om inte satsningen på svenska gäster hade funkat så bra som den gjorde.
– Under 2020 kom dubbelt så många svenskar som 2019. Dessutom några danskar. Så mot slutet av sommaren hämtade vi hem lite av de kostnader vi drog på oss i maj och juni, berättar IngMarie
Behöll de flesta anställda
Trots att Vildmark i Värmland backade i omsättning till samma nivå som de hade 2002, så lyckades de behålla de flesta av sina säsongsanställda.
– Vi kunde ha kvar de som vi redan hade lovat jobb, men bara på 75 procent. De tyckte att det var okej, och några fick till och med jobba lite mer, säger IngMarie.
Svenskarna har hittat ut
Inför årets säsong hoppas hon på att ännu fler svenskar ska upptäcka tjusningen med att åka flotte.
– Om vi kommer upp i samma nivå som i fjol så är vi glada. Många svenskar har hittat ut i naturen senaste året. Och har man redan vandrat på alla tio ställen man kan tänka sig så kanske man vill prova något nytt. Då kan vi vara ett ställe att besöka, där du får en fantastisk naturupplevelse, hoppas IngMarie.
Ekoturistmärkt destination
Vildmark i Värmland är ett ekoturistmärkt företag som också erbjuder kanotfärder i sjöar och älvar i norra Värmland. De har också en naturlig äventyrsbana i de canyonliknande trakterna runt Brattfallet, mellan Ekshärad och Stöllet. Där finns en linbana över vattenfallet och andra saker man kan testa.
Berättelsen om Värmland
Tillsammans bestämmer vi nu vilken roll Värmland kan spela.