Glada grisar i Segerstad
Frågan är om inte Sveriges gladaste grisar föds upp på Edsbergs gård i Segerstad? När du kliver in i grisstallet grymtar de högljutt och springer iväg, men ångrar sig direkt, övermannade av sin egen nyfikenhet. Kan det vara dags för mat? Fuktiga trynen trycks ut genom gallren i långa rader och vädrar forskande.
Här har det fötts upp KRAV-godkända ekologiska grisar sedan 2001, men övergången till ekologiskt jordbruk startade bröderna Bengt och Per Edsgård för svinlänge sedan.
I slutet av 80-talet fanns ett väldigt överskott av spannmål i Sverige, vilket ledde till dumpade priser på grödor och dålig lönsamhet för lantbrukare. För att häva utvecklingen erbjöd regeringen ekonomisk ersättning till bönder som lade sin mark i träda. Många jordbrukare gjorde betesmark eller planterade skog, men på mer än hälften av ytan gjordes ingenting. Och när ingen brydde sig förvandlades stora arealer till värdelösa ogräsbankar.
– Det var ganska negativt för jordbruket. Så för att förädla den spannmål vi odlade så började vi använda grödorna till att föda upp grisar istället, berättar Bengt Edsgård i gårdens fikarum.
Plötsligt skyndar en vit liten mus i ilfart över diskbänken bakom Bengt och försvinner i en springa i väggen.
Bengt skrattar förläget och berättar att omställningen till grisuppfödning ökade gårdens omsättning ganska rejält. Från början födde de upp sina grisar på konventionellt vis med besprutning av ogräs, konstgödsel och hela baletten. Men bröderna inspirerades av Torfolks gård som var pionjärer inom ekologiskt jordbruk, och när segerstadbönderna fick småbarn så kändes det obehagligt att fortsätta dränka markerna med kemikalier.
– Vi hade en uppsjö av preparat som användes för att döda ogräs, rapsbaggar och löss. Det kändes inte bra att hålla på med det, säger Bengt.
Början på något nytt
Tack vare grisarna fick bröderna massor av naturligt gödsel till gården och 1999 började de odla ett av sina fält på helt ekologiskt vis. Sedan har det utvecklats successivt.
– 2001 byggde vi vårt första grishus för ekologiska grisar. De ska kunna ha ett så naturligt beteende som möjligt, så stallet är byggt på ett annorlunda sätt än vanliga grisstall, säger Bengt.
Borta vid stian skuttar grisarna busigt ut och in, lyckligt ovetande om hur trångt många av deras artfränder har det på dagarna. De ekologiska grisarna får se solen vilket är unikt i dagens uppfödning.
– De flesta grisar har ingen tillgång till halm eller utevistelse. Våra ekologiska grisar har dubbelt så stora boxar, kan gå ute året om och har massor av halm inomhus för att kunna böka fritt, berättar Bengt.
Helt ekologiskt
2008 byggde Bengt och Per sitt andra ekologiska grishus och sedan dess är Edsbergs gård helt ekologisk. Det betyder att de har pensionerat giftsprutorna och att de bara använder naturligt gödsel, men också att de odlar minst 20 procent vallväxter som växer över flera år och binder näring och koldioxid i rotsystemen långt ner i marken. Dessutom odlar de havre, korn, råg, vete, ärtor, åkerbönor och raps. Så gott som allt används till foder för grisarna.
– Vi köper kultingar som är tre månader gamla och väger 30 kilo. Med rätt foder ökar de till 120 kilo på fyra månader, sedan skickar vi dem på slakt. Man hinner inte lära känna dem, vi försöker bara se till att de har ett bra liv, säger Bengt.
Förutom ekologisk drift produceras 30 procent av elförbrukningen av gårdens solceller, eldningsolja har ersatts av träpellets i pannan för torkning av spannmål och traktorerna går på diesel med 20-30 procents förnybar inblandning.
Under ett år har Edsbergs gård 3500 grisar. I hela Sverige slaktas runt 2,5 miljoner grisar årligen. Bara ungefär 2 procent av dem är ekologiska.
– Det beror på att marknaden inte vill ha mer ekologiskt kött än så nu. Tidigare köpte folk i miljörörelsen vårt kött, men många av dem har gått över till vegantänkandet och äter inte kött alls, suckar Bengt.
Skuttande grisar
Att ekologiskt kött är dyrare att producera och köpa beror på att fodret och all djurhållning är dyrare. Men Bengt är övertygad om att ekologiskt griskött håller högre kvalitet än det konventionella.
– Våra grisar är mer aktiva och mindre stressade. De har mer utrymme att röra sig på vilket ger mindre pennalism mellan grisarna. Och eftersom de rör sig och skuttar runt mer så får de också en helt annan muskulatur.
Ny gårdsbutik
Många frågar Bengt var man kan köpa deras kött, men det kan han inte svara på. Köttet packas och säljs KRAV-märkt under flera andra varumärken som inte anger vilken gård köttet kommer ifrån. Så i somras öppnade bröderna en gårdsbutik i en friggebod där de säljer egenproducerade ekologiska produkter. Butiken är obemannad, så den som vill handla swishar helt enkelt pengar och skriver upp vad de köpt i en kassabok.
– Det har snurrat på rätt bra hela sommaren med kunder nästan varje dag. Innan jul tar vi emot beställningar på julskinka eftersom många frågat efter det. Tanken är att prova om det funkar. Om det går bra kanske vi börjar sälja via hemsidan också, säger Bengt.