En produkt som suger fett
När renhållningsarbetare hittade en fettklump som vägde 130 ton i kloakerna under centrala London 2017 så blev det en världsnyhet. Monsterklumpen var 250 meter lång och bestod av matfett och olja, blandat med våtservetter, blöjor och annat som londonborna spolat ner i toaletten. Åtta man arbetade i nio veckor för att få bort proppen, som säkert INTE luktade blomsteräng.
Oljespill finns överallt
Fett och olja ska inte spolas ner i avloppet, eftersom reningsverken inte klarar av det. Oljespill förekommer också bland annat inom industrin och överallt där det finns hydraulmaskiner. Sådan olja behöver tas om hand för att inte skada djur och natur.
Andra oljeabsorbenter är fossila
Stockholmsföretaget Biosorbe flyttade till Värmland för att utveckla en absorbent baserad på träråvara som suger upp olja och fett, men inte vatten.
– Det finns andra oljeabsorbenter på marknaden, men de är baserade på bomull, cement, fossilolja eller aluminium, vilket betyder att de inte är hållbara, berättar Lars-Erik Sjögren, VD på Biosorbe.
Suger upp och oskadliggör oljan
Biosorbes material ser ut som fluffig bomull, men består huvudsakligen av träfibrer. Det kan absorbera 9-14 gånger sin egen vikt och ändrar färg när det är mättat. Det flyter ovanpå vatten och håller kvar absorberad olja när det lyfts upp. De kan också addera mikroorganismer som äter upp oljan och pruttar ut ren koldioxid och vatten.
Såg en potentiell produkt
De ursprungliga grundarna av Biosorbe hade mikrober som äter olja. De såg en potentiell produkt, men behövde ett material som kunde bära mikroberna, ungefär som ett piller bär paracetamol i ett hanterbart format.
2018 kontaktades Monica Ek, professor i träkemi vid KTH, som 2010 hade arbetat med att utveckla en antibakteriell blöja av träfibrer.
– Men materialet hon utvecklade blev hydrofobt och kunde inte absorbera vatten, vilket är en ganska dålig egenskap i en blöja. Så materialet fick ligga på hyllan tills vi hörde av oss. Monica Eks material blev en utmärkt bärare av våra mikrober, berättar Lars-Erik.
Säkrade ett patent
Biosorbe hade nu ett recept på en produkt som äter olja, men stöter bort vatten. Företaget säkrade ett patent, tog fram en batch med 700 gram material och testade dess egenskaper.
För att utveckla idén till en färdig produkt tog man in externt kapital. Det var nu Lars-Erik och hans kompanjon Johan Bennarsten kom in i bolaget. Men det behövdes även samarbetspartners och en produktionsanläggning med rätt förutsättningar, vilket var bristvaror i Stockholm, där Johan och Lars-Erik bor.
Flyttade till Värmland
Så de vände blickarna mot Värmland och Paper Province.
– Som litet företag är det svårt att komma i kontakt med rätt partners. Vi behövde närheten till skogsindustrin och kunniga företag och personer att samverka med. Så vi flyttade bolaget till Värmland, vilket har varit enormt betydelsefullt för oss, säger Lars-Erik.
Fick snabb hjälp av regionala aktörer
Biosorbe fick regionalt etableringsstöd från regionen, och Paper Province, Handelskammaren och Almi hjälpte till att öppna dörrar.
– Det är mer välorganiserat i Värmland. Alla aktörer jobbar närmare varandra, vilket gör att allt går snabbare. Det har hjälpt oss att hålla hög fart och hitta partners att samverka med, berättar Lars-Erik.
Lyckad pilot
Flytten till Värmland ledde bland annat till en pilotanläggning på Rottneros bruk. Där producerades två ton material, som testades i verkligheten. Responsen var positiv och nu byggs en fullskalig produktionsanläggning i anslutning till Rottneros bruk som ska stå klar i oktober 2021. Och potentialen är stor, menar Lars-Erik.
– Vår produkt har bättre prestanda i förhållande till pris, jämfört med våra konkurrenter. Vi har också kommit på en rad andra användningsområden för materialet. Det kan minska utsläppen av oljor i naturen i många olika sammanhang. När oljan absorberats är det fullt möjligt att ta tillvara energin. Dessutom kan vårt material användas för att våtsäkra virke och skivmaterial för att förebygga mögel inom byggindustrin, berättar Lars-Erik.
Kan försörja europeiska marknaden
Målsättningen är att produktionsanläggningen i Rottneros ska kunna försörja marknaden i Europa.
– Med de idéer och användningsområden vi har nu hoppas vi inom fyra till fem år kunna omsätta en bra bit över 200 miljoner kronor, avslutar Lars-Erik.
Berättelsen om Värmland
Tillsammans bestämmer vi nu vilken roll Värmland kan spela.