“Det finns ingen bättre anställningsintervju än ett examensarbete”
– Det finns ingen bättre anställningsintervju än ett examensarbete, säger Olle Hulteberg, marketing director på Inission.
Olle vet. För dels gjorde han själv exjobb på en industri under studierna, och idag plockar hans företag regelbundet in exjobbare för att undersöka saker de själva inte har tid eller kompetens att göra.
– Det är jättepositivt. Vi har fått hjälp att undersöka allt från logistik till kvalitet och effektivitet i produktionen. Nyligen gjorde två studenter ett fantastiskt jobb med att undersöka hållbarhet ur ett speciellt perspektiv.
Studenter är rädda för att dra in företag
Samtidigt märker Olle att allt fler studenter drar sig för att göra examensarbete på ett företag.
– Den utvecklingen drivs på av Högskoleverket. Verket har skärpt kraven på att examensarbeten måste ha en teoretisk akademisk prägel. Så studenterna är rädda för att dra in ett företag, för de riskerar att inte bli godkända om företagen sätter för stor prägel på arbetet.
Skriver två rapporter
Inission har knäckt den nöten genom att låta studenterna skriva två rapporter - en till akademin som följer Högskoleverkets krav och en rapport till Inission, som kan vara mer praktiskt orienterad.
– Bättre kan det inte bli. Vi får ett jobb gjort och ger dem lite ersättning för fullgjort arbete, och studenterna får sin examen. Som företag får du väldigt mycket för pengarna, och ibland uppstår den trevliga bieffekten att studenterna blir anställda, säger Olle.
Examensarbetare stärker industrin
Olle pratar gärna om hur bra det är för Sverige och landets företag om näringsliv, samhälle och akademi samverkar.
– Att ta in examensarbetare stärker industrin i Sverige. Det finns studier som visar att det lönar sig för småföretag att anställa akademiker för man får ett tillskott av “hjärnkraft”.
Industrin är inte ett “särintresse”
Han menar att företag och industrier behöver hjälpa till att promota både jobb och utbildningar inom industrin för att det ska finnas fler sökande och välutbildad arbetskraft att tillgå i framtiden.
– Såg på nyheterna att en automationsutbildning någonstans i Sverige bara fått in ansökningar till 75% av platserna de erbjuder. Det är oerhört synd, för industrin är inte ett “särintresse”, som Reinfeldt. 800.000 människor arbetar i industrin, så den är fortfarande en oerhört viktig del av landets ekonomi, avslutar Olle.