Polisområdeschefen Anna Hallqvist i polisuniform
Nyhet
| 2023-02-23

Hon är Värmlands nya polisområdeschef

Innan värmlandsflytten jobbade hon med förhandling och grov internationaliserad brottslighet i Stockholm. Nu bekämpar hon bedrägerier och narkotikamissbruk i Värmland.  

När Anna Hallqvist och hennes dåvarande man fick barn väcktes tankarna om en flytt till en mindre stad. Den nya staden skulle vara nära vattnet, släkt och vänner. De tittade sig om efter en lämplig stad att flytta till. Efter att ha besökt polisstationen i Karlstad och träffat en och annan trevlig värmlänning var saken klar. De skulle bli Karlstadbor. Och Anna skulle bli ny polisområdeschef i Värmland.  

Bedrägerier och narkotika i mindre städer

I mindre städer är ekonomiska brott mer närvarande än våldsbrotten berättar Anna på Handelskammarens frukost. Brotten är små och får liten plats i media. Bedragarna har blivit smartare och många som blivit lurade känner sig dumma.

”Vi jobbar mycket mot dolda brott. Brott som ingen anmäler som vi letar upp. I mindre städer är det mycket ekonomisk brottslighet. Cyberbrott, till exempel DDOS-attacker. Bedrägerier av olika slag som drabbar många i samhället. Det är inte bara äldre och yngre som drabbas; det drabbar många. Och många känner sig dumma av att de gått på det. Men bedragarna är riktigt duktiga på att manipulera och göra på massa olika sätt. Brotten är utspridda så det blir inte så stort i media. Så då tänker man inte hur många små bäckar det tillsammans blir av den typen av brottslighet", säger Anna.

Läs om hur du skyddar dig mot cyberattacker.

Förutom bedrägerier har vi mer narkotika i Värmland än på andra ställen, mycket mer.

”Det är oerhört mycket narkotika här i Värmland. Verkligen mycket. Det är unga som testar narkotika av olika slag. Det tycker jag vi verkligen behöver fundera på tillsammans. Varför är det så att det finns en så stor efterfrågan på narkotika idag? Vad är det som gör att de inte mår bra, som gör att de väljer att köpa narkotika och väljer att göda den här marknaden?”

Osund konkurrens

En annan form av kriminalitet är osund konkurrens. Ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant är oftast det. Oftast är det någon annan som betalar i form av dåliga arbetsvillkor.

”Man ser att många människor smugglas hit eller utnyttjas i arbetskraftsändamål. Man har en viss del av företaget som är vit och en viss del som är svart, och så utnyttjas många personer. Tänk alltid: Om ett erbjudande är för bra för att vara sant, så är det oftast det. Fundera på: Finns det pengar över till sociala avgifter? Finns det pengar över till någonting? Är det ett erbjudande som är för bra för att vara sant. Dra öronen åt dig!”

Polisen ökar antalet övervakningskameror och jobbar förebyggande för att förhindra brottslighet både inom narkotika och den osunda konkurrensen, men vad kan man som företagare göra?

”Ni vet sådan här grannsamverkan man kan ha om man bor i ett område. Man kan ha företagssamverkan som företagare. Det kan vara företagare inom kommunen eller i ett större område. I forumet delar man med sig av saker som hänt utifrån bedrägerier och annat så kan man samverka på det sättet.”

Jobbar förebyggande

När polisen blandas in har saker ofta redan hänt. Anna och hennes kollegor jobbar förebyggande för att brott aldrig ska hända.

”Det är ett stort föräldraansvar och ett samhällsansvar att vi alla hjälps åt. Vi har hållit ungefär 300 samtal med unga personer under tre års tid. Socialtjänst, polis, föräldrar och lärare har varit inblandade. Och så har vi pratat med de ungdomar som är i riskzonen. Nästan ingen av dem vi pratat med har återkommit i brott. Det är väldigt fina resultat. Egentligen handlar det om det enkla vi gör tillsammans; att synliggöra tillsammans och hitta tiden till att göra det tillsammans.”

En nationell grupp mot dödligt våld som Anna var med genom sitt arbete som polis i Stockholm visar att få en meningsfullhet, ett jobb och en bra förebild är viktigt för att minska våldet.

”De ungdomar vi pratat med behöver en förebild och ett val i livet. Så de kan välja någonting annat än brottslighet. Vad har de att välja? Vad har samhället visat att det finns att göra och erbjudit? Det kan vara olika sommarjobb. Att man får en meningsfullhet i någonting man känner att man är bra på. Det är viktigt att det finns någon vuxen i närheten som hjälper dem att hitta rätt.”

Läs mer om hur du kan skydda dig mot brott på polisens hemsida.