Mer muskler och större utbud – AktivIT går med i Aderiankoncernen
2006 var de två personer i en liten affärslokal i Arvika. Nu är AktivIT 51 anställda och går in i Aderiankoncernen som har 320 anställda och en omsättning på drygt 800 miljoner. Samarbetet ger dem mer muskler och möjligheten att växa i ett större sammanhang.
AktivIT är tjänsteföretaget som hjälper till med molntjänster, kontorsutrustning så som skrivare och kopiatorer, säkerhet och mer. Enligt Tomas Björn vd på AktivIT kan de ”lösa allt som har en sladd”. Från att alltid ha växt organiskt har de nu valt att gå med i en större koncern.
”Nackdelen med att växa organiskt är att det tar tid.”
”Vi tog steget själva och blev inte uppvaktade. Nackdelen med att växa organiskt är att det tar tid, kostar pengar och tar kraft. Det var dags att bli del av något större och få mer muskler. Vi fann Aderian, en grupp som jobbar väldigt likt oss som vi gick samman med. Företaget består av tolv IT-företag i Sverige. En del jobbar med samma sak som oss och en del är specialister på andra områden”, säger Tomas.
Större utbud av tjänster och bättre geografisk täckning
I och med förvärvet täcker de nu in hela Värmland och kan erbjuda befintliga kunder ett större utbud av tjänster. På kontorsutrustning så som skrivare och kopiatorer, utbildningar och leverans av internet är AktivIT ensamma i koncernen. Att gå med i koncernen ger dem möjligheten att sälja de tjänsterna till hela Sverige. Målet för dem är nu att expandera i Norge.
”Vi startade ett norskt bolag mitt i pandemin för vi har en del norska kunder och vi behövde få komma över gränsen till dem. Nu åker vi över gränsen med personal härifrån, men lite skatteregler gör att man behöver norskregistrera sig när man kommer upp i en viss omsättning. Det har inte tagit fart än för vi har inte etablerat oss helt än, men vi kommer att satsa mer på Norge framöver”.
Utbildar sin egen personal
AktivIT har som många andra företag haft svårt att hitta rätt kompetens. Deras lösning på problemet blev att skapa ett eget utbildningsföretag. I företaget utbildar de sina medarbetare och kunder till IT-tekniker. Idag utbildar de även personer från arbetsförmedlingen som behöver utveckla sin kompetens.
”Många från arbetsförmedlingen har fått jobb efter utbildningen. Eftersom vi utbildar dem har vi möjlighet att välja först och ta in de bästa hos oss. Det är svårt att få tag på specialistkompetensen. Inom IT liksom i andra branscher slåss man om kompetenserna. Det är tufft att behålla personal”.
Microutbildningar
Förutom sina egna utbildningar går personalen flera leverantörsutbildningar om året. Det krävs fortbildning för att hänga med. Det kommer nytt hela tiden. De satsar även på något som Tomas kallar för microlärande.
”Man behöver inte gå långa utbildningar. Det finns väldigt mycket microlärande. Bland annat har LinkedIn och även vi har många kurser i utbudet. Det är inte alltid man kan vara borta från jobbet 2–3 dagar”.
Vi på Handelskammaren kan även rekommendera våra kurser inom handel och import, och våra erfarenhetsnätverk för olika yrkeskategorier.
Ökat fokus på säkerhet
AktivIt får kontakt med företag nästan varje vecka som blivit drabbad av någon form av it-attack.
En uppåtgående trend som AktivIT ser är ett ökat fokus på säkerhet. Det är fortsatta hot mot företag. De får kontakt med företag nästan varje vecka som blivit drabbad av någon form av it-attack. Det kan vara allt ifrån ransomware som gör att dina filer är krypterade tills man betalar pengar eller bedrägerimail.
”Se till att ha brandvägg och antivirus på plats. De hot vi ser idag är folk som försöker ta användaruppgifter eller skicka falska mail. Många använder samma lösenord överallt så när sidan man till exempel handlar jaktkläder på blir hackad får förövaren även uppgifterna till företagets program och tjänster, då många har samma inloggning på flera ställen. Det man kan göra för att skydda sig är att aktivera tvåfaktorsautentisering på de tjänster som har det”.
AktivIT:s 5 tips i företagssäkerhet
- Aktivera tvåfaktorsautentisering.
- Kontrollera avsändaren innan du klickar på länkar i email.
- Ha antivirus och brandvägg på plats.
- Använd unika lösenord för de tjänster och produkter du använder.
- Släpp inte in folk i lokalerna som inte har ett bokat möte, kontrollera i kollegans kalender.
Vill du läsa ännu mer om säkerhet? Läs 8 tips på hur du skyddar dig mot cyberattacker.