Angelica Gustafsson i svart blus tittandes in i kameran.

Framtidens kompetens - det krävs hårt jobb på flera fronter

Minns du vad som fick dig att välja det yrket du har idag? Resan mot yrkeslivet var förmodligen krokig. Jättekrokig eller bara lite sned. Valen och möjligheterna var oändliga. Du blev säkerligen påverkad av samhället, skolan och dina föräldrar. Men, gav du dig själv möjligheter?

Angelica Gustafsson jobbar inte som frisör, som det var tänkt. Nä, hennes väg till drömyrket var något krokigare, men väl värt omvägen.

”Jag var snäll mot mitt framtida jag och gjorde mitt gymnasieval baserat på något som jag var intresserad av där och då. Jag la till matte och engelska om jag skulle ändra mig. Och det blev ju IT istället! Jag är glad att jag säkrade att jag fick bra betyg då, men gav mig själv möjligheter att kunna läsa vidare på universitetet”, säger Angelica.

Idag jobbar hon som IT-konsult och är team och kontorskoordinator på Stretch Addera. Tjänsten innebär även arbete med rekrytering och marknadsföring. Som medlemmar i Handelskammaren är de också partnerföretag i Arbetsmarknadskunskap, delaktiga i studentsamverkan och Värmland nästa som bidrar långsiktigt för Värmlands framtida näringsliv. Tre goda ting som också lockar fler att jobba i IT-branschen.

Framtidsyrken

1993 använde 1,7 % av svenskarna internet. 2000 var siffran över 50 % och 2022 använder 94% av befolkningen internet, och nästan alla gör det dagligen. Gör det att alla jobb i framtiden kommer att innefatta IT och teknik? Ja, med all säkerhet.

”Min uppfattning är att ungdomar ser IT som en och samma sak, men det finns ju hur många karriärvägar som helst. Det är kanske svårt att greppa hur många yrkesinriktningar det faktiskt finns inom IT. Alla branscher behöver teknik. Och det är, bland annat, företagens uppgift är att informera och inspirera tidigt för att få rätt kompetens i framtiden.”

Partners i Arbetsmarknadskunskap

Stretch Addera ser samarbetet med Handelskammaren och Arbetsmarknadskunskap som en långsiktig satsning för dem och alla i branschen. Varje termin träffar Arbetsmarknadskunskap tusentals elever, på högstadiet och gymnasiet, och pratar med dem om framtidens arbetsmarknad. Det skapar medvetenhet om var jobben finns, vilka utbildningar som leder till dessa jobb och vikten av utbildning, rätt attityd och erfarenhet för att bli anställningsbar.

”Det är brist på IT-kompetens. Och som partner i Arbetsmarknadskunskap vill vi uppmuntra ungdomarna att göra tekniska val. Det vore ju jättebra om alla ungdomar hade någon slags IT-grund för framtiden. Kan vi väcka intresset och dessutom bygga medvetenhet om vårt varumärke, ger det stor effekt för oss på lång sikt.”

>>Bli partner i Arbetsmarknadskunskap

36 nya kollegor under tre år

Företaget växer i en rasande fart - idag finns Stretch Addera på sex olika orter i Sverige och Norge. Men framtidens kompetens kommer inte av sig självt, det krävs hårt jobb på flera fronter. 

”Vi slåss om IT-kompetens med alla andra. Det är jätteviktigt med god företagskultur. Stretch Addera lägger mycket engagemang, energi och pengar på medarbetarnas trivsel. Teamkänslan är viktig och man är stolt över att jobba här. Det är nog en av faktorerna varför vi har så låg medarbetaromsättning.”

Framtidens arbetsplats

Angelica tror att kollegorna, kulturen och teamkänslan är viktigast för framtidens arbetsplats.

”Det sker ett skifte just nu. Vi kan i större utsträckning välja var vi jobbar, hemma eller på kontoret, men också från olika platser. Vad är kittet däremellan? Teamkänslan. Medarbetarna måste känna tillhörighet och företagsvärderingarna blir oerhört viktiga för att man ska stanna.”

Hur viktigt är det att våga tänka nytt och utanför boxen?

”Vi har börjat jobba med pop-up office 2-3 gånger per år för att skapa samhörighet med kollegor från olika delar av landet. Vi samlas på en plats under några dagar, jobbar som vanligt under dagtid och umgås på kvällarna. Vi lär känna varandra utanför jobbet genom aktiviteter som löpning, bastubad, matlagning och middagar efter arbetstid.”

Nu har de också börjat med något som kallas Micro pop-up. Då kan medarbetarna i ett team själva bestämma om de vill åka till ett kontor och jobba tillsammans några dagar. IT är en del av framtiden och med det kommer fler ”rörliga arbetsplatser”.