Cirkulära bioprodukter - hållbarhetens vindar blåser med ökad styrka över Värmland
Är Värmland skogens Sillicon Valley? Ja, i alla fall om vi kikar på alla nya coola innovationer inom skoglig bioekonomi som finns här. I Värmland är vi svinbra på att förädla skogen till nya produkter. Lixea skapar värde från oönskade biobaserade restprodukter från annan industri. Deras pilotanläggning i Bäckhammar togs i drift under maj 2022.
”Vi har visat att vår process fungerar att skala upp från lab till pilotskala med goda resultat på väldigt kort tid, vilket är otroligt roligt”, säger Jennica Ivarsson COO på Lixea.
Lixeas patenterade process förvandlar biomaterialet till beståndsdelarna cellulosa och lignin, som därefter kan förädlas till olika produkter. Under bara ett år har Lixea hunnit med att testa två olika typer av biobaserade råmaterial.
”Vi startade upp vår process med sågverksflis av gran men tog ett beslut ganska snabbt att vi ville testa ytterligare ingångsmaterial för att visa att vår process är lika flexibel i större skala som den är i laboratoriet”, berättar Jennica.
De valde att använda sig av bagass (rester från sockerrörs processen) eftersom det är en oundviklig biprodukt från sockerrörsbearbetning.
”Omkring 280 miljoner ton sockerrörsbagasse produceras varje år. Det finns därför en stark kommersiell dragningskraft för att skapa värde ur restavfallet, och Lixeas Dendronic-process är mycket väl lämpad för att göra det”, säger Jennica.
”Vi ser fram emot att snart få se de första produkterna”
Lixea har flertalet stora företag runt om i värden som är intresserade av ett fortsatt samarbete och har haft möjligheten att dubbla sitt team i Sverige.
”Att redan nu ha påbörjat diskussioner om kommande tekniska licensavtal är en nyckel för att vi ska kunna fortsätta att växa och utvecklas under de kommande åren”, säger Lixeas VD Krisztina Kovacs Schreiner.
För närvarande har Lixea samarbeten med över 25 olika företag, universitet och forskningsinstitut världen över, till vilka olika produkter har skickats för att genomföra produktutvärderingar eller för att skapa prototyper.
“Vi ser fram emot att snart få se de första produkterna som är tillverkade av material producerat i vår pilotanläggning i Bäckhammar. Dessa produkter kommer att göra det enklare för oss att påvisa den stora potential som vår Dendronic process har för marknaden”, säger Lixeas CTO och medgrundare Florence Gschwend, som leder utvecklingen av Lixeas produkter.
Så med sikte på fler cirkulära bioprodukter blåser hållbarhetens vindar med ökad styrka över Värmland. Den mossiga skogen har ju minst sagt blivit hippt. 🌲
Vilka förutsättningar har företag i Värmland? Handelskammarens infograf ger dig ökad förståelse om hur näringslivet ser ut och vilka förutsättningar som finns i Värmland. Kunskap som skapar möjligheter, som du kan dela med dina kollegor, kunder, leverantörer och investerare.