”Grymt bra jobb” - lägsta konkursnivån på fyra år
Pandemin kunde ha dragit ner rullgardinen helt för många företag. Så blev det inte. Inte för Värmland i alla fall. Glädjande kan vi nu konstatera att Värmland förra året hade den lägsta konkursnivån på fyra år.
Ja, företagen i Värmland har lyckats ställa om i takt med pandemin. Igen. Igen. Och igen. I inledningen av pandemin befarades många konkurser men så blev alltså inte fallet.
- Vi har trots en pandemi lyckats upprätthålla väldigt låga nivåer av konkurser i Värmland. Och det var det ju många som inte trodde att vi skulle fixa det. Det betyder att Värmlands företag gjort ett grymt bra jobb, säger Frida Johansson, vd på Handelskammaren Värmland.
UC presenterar generell låga siffror över antalet konkurser i riket och sett till den procentuella förändringen står Värmlands siffror ut:
- 2021 - 131 konkurser
- 2020 - 160 konkurser
- 2019 - 136 konkurser
- 2018 - 159 konkurser
Företagen är mer stryktåliga än vi trodde
Just orden ”vi är stryktåliga” använde ett av våra medlemsföretag i vår sista rapport om hur företagen i Värmland spår sitt 2022. Flera företag vittnar om snart fyllda orderböcker och stora mängder inkomna förfrågningar på tjänster.
- Värdigt många av våra medlemsföretag spår ett framgångsrikt 2022. Att företagen tack vare de lärdomar de dragit under pandemin kommer klara verksamheten bra även nu när en fjärde våg slår till - förutsatt att den inte lamslår hela samhället, berättar Frida Johansson, vd Handelskammaren Värmland.
Beroende på fortsatt utveckling och eventuellt ytterligare restriktioner kommer förutsättningarna för 2022 vara väldigt olika för restauranger, hotell, eventföretag med flera. Många kämpar fortsatt och kampen är inte över. Snabba omställningar gör det svårt för företagen att planera, genomföra och bibehålla god ekonomi.
Restaurangbranschen kämpar på
Farok Jodat är ägare av Pitcher's i Karlstad och berättar att pandemin har varit hård mot dem, den har inte gått obemärkt förbi.
- Vi har varit väldigt på tårna när det kommer till våra kostnader. God ekonomi har varit avgörande. Vi har klarat oss bra tack vare att vi har haft en god kassa innan pandemin tog fart. Nu har vi snart bränt alla besparingar. Glädjande har branschen klarat sig ganska bra trots allt.
Farok menar att de som inte haft en god ekonomi innan pandemin är de som gått i konkurs. Det gäller hela landet, inte bara Värmland. Tyvärr befarar han att konkurserna kommer att komma den dagen som skatterna ska betalas tillbaka. Framtiden känns oklar.
- Det är svårt för oss med de snabba svängningarna av restriktionerna, speciellt gällande personal och planering. Jag har slutat se framåt och tar dagen som den kommer. Jag hoppas att vi kan återgå till att använda covid-pass istället för att bli begränsade av restriktioner, säger Farok.
Gränshandeln ställde om tidigt
Värmlands gränshandel har kämpat med utmaningen att hålla butikerna attraktiva trots ett rejält omsättningsstapp. Torbjörn Swartz, VD på Maximat i Töcksfors, har i första hand jobbat med olika åtgärder för att få kunder och inte minst medarbetare att känna sig så trygga som möjligt.
- Rent konkret har det handlat om avståndsskyltar, handsprit vid entré, begränsa antalet besökare för att bara nämna några exempel. I andra hand har det handlat om att bevaka de stödåtgärder som utlysts i form av omsättningsstöd och permitteringsstöd.
Redan från pandemins start 2020 har de haft en helhetssyn där de tillsammans med Coop Värmland håller ihop frågorna och ger varandra stöd i den speciella situation som pandemin medför. Nu gäller det framför allt att vara uthållig och inse att det inte är över ännu.
- Den stora utmaningen för oss gäller att hänga i och uppmana alla att ta ett personligt ansvar samtidigt som vi dammsuger möjligheterna till fortsatt stöd för våra butiker med gränshandel, säger Torbjörn.
Anneli Borg Lundgren, VD för Coop Värmland och styrelseordförande för MaxiMat, vill inte sia om varför Värmland lyckats hålla låga siffror av konkurser under pandemin.
- Det är svårt att dra några större slutsatser i detta läge, och vi har heller inte analyserat detta ännu. Men en spekulation av detta kan vara att en viss verksamhet faktiskt fått ett uppsving på grund av pandemin. När man inte besöker restauranger i samma utsträckning som tidigare handlar man maten i butiken, när man inte åker utomlands stannar man i Värmland och gynnar det lokala näringslivet. I övrigt är det lite för tidigt att spekulera. Pandemin är inte över ännu, säger hon.