Pasta, pizza och passion
Italien är ett litet land med 30 sittplatser mitt på Kungsgatan i Kristinehamn. Här serveras italiensk matkultur kryddad med passion, känslor och berättelser, långt ifrån snabbmat och ketchup.
– Det ska vara som en matresa. Du åker till Italien och ska kunna drömma dig bort en stund, även om du sitter i ett regnigt Kristinehamn, säger Jenny Svensson.
Tog över 2015
Jenny och maken Andrea Masci tog över delikatessbutiken Oliveriet 2015. Sedan dess har de utvidgat lokalen och lagt till en restaurangdel och erbjuder även matlagnings- och vinkurser.
– Vi började med import av sardinska delikatesser, men eftersom både min man och jag har drömt om att driva restaurang ända sedan uppväxten så har vi sakta men säkert utvecklat verksamheten. Den italienska matkulturen skiljer sig en hel del från den svenska, och det finns mycket vi kan lära oss, berättar Jenny.
Mat är viktig kultur
– För en italienare är mat lika viktigt som religion och fotboll. Maten och råvarorna är en bärande del av den lokala kulturen och identiteten i varje by. Italienarna är duktiga på att ta fram unika lokala produkter och ursprungsmärka dem. Det sätter maten på kartan, ger bränsle till berättelser och en levande matturism. Det skulle vi kunna göra här i Sverige också i mycket större utsträckning, säger Jenny.
Och italienarna är tokiga i sin mat.
– Det första Andrea tänker på när han vaknar på morgonen är vad han ska äta till lunch. Mat är en viktig social och kulturell företeelse och varje by tycker att just de har bäst tomater, säger Jenny.
Italiensk mat ska också ätas och serveras på rätt sätt. Pastan ska ätas som pastan bör, och inget annat.
– En gång hade vi en färsk tryffel som vi rev över vår färska pasta. Då tog en av gästerna och blandade in sallad i pastan. Sallad! Och färsk tryffel! Då blev jag ledsen, säger Andrea.
Personlig relation med alla leverantörer
Jenny och Andrea importerar merparten av sina råvaror från Italien och de har en personlig relation med alla leverantörer.
– Därför kan vi också berätta historien om hur vår mat har kommit till. Så när våra gäster frågar vad Casi Zolu är, så kan vi berätta att det är en päronformad opastöriserad komjölksost som produceras av enbart kvinnor på sydvästra Sardinien, säger Jenny.
Vill öppna fler restauranger
Planen är att öppna Oliveriet i fler städer. Under 2022 vill de slå upp dörrarna för en restaurang till, och om det funkar så kan deras italienska matkultur fortsätta att sprida ut sig de närmsta åren.
– Vi har fortfarande några jobbiga månader framför oss. Men vi har ställt om till mer take away och provat digitala ölprovningar tillsammans med Wermlands Brygghus och gjort andra aktiviteter för att täcka upp nedgången. Vi tror det är läge att försöka satsa sig ur coronakrisen, avslutar Jenny.
Foto: Oliveriet
Berättelsen om Värmland
Tillsammans bestämmer vi nu vilken roll Värmland kan spela.