Profilbild Eva Götenstedt

Det får inte vara för lätt - drakar stiger i motvind 

Vatten, karate, tapeter och exportfrågor. Det är en spännande och mångsidig person som axlat ansvaret för internationell handel hos oss på Handelskammaren. Häng med och lär känna Eva Götenstedt!

Eva är ny i rollen som ansvarig för internationell handel på Handelskammaren Värmland sen en knapp vecka tillbaka, men inte ny inom export. I sin senaste roll var hon chef på kundservice, men hon har också varit arbetsledare bland annat inom återvinning. Sedan 2005 har hon, i flera olika bolag, arbetat med order, skeppning, transport och logistik samt export. Företagen har funnits inom olika branscher och handlat med bearbetat stål, frysta bär och nu senast papper. Hon har också bott, gått i skola och arbetat utomlands och har sina äldsta två barn boendes i Schweiz. Men vem är hon, vad driver henne och vad får henne att koka? 

"Livet är för kort för att inte ha roligt! Jag har alltid något på gång, människor att träffa, resor att planera, platser att uppleva och nya böcker att läsa". 

Kul när det händer saker  

Det är tydligt direkt att saker inte sitter fast för vår nya kollega. Det finns ett påtagligt driv och ett skarpt fokus. Och utmaningar är något hon trivs med och behöver. 

"Jag är en utpräglad problemlösare, problem och utmaningar motiverar mig. Dels är det skönt när bitarna faller på plats men det finns också alltid något att lära av det som inte gick så bra eller var så enkelt".  

Tjusningen ligger i utmaningen 

Utmaningar är en naturlig del när man arbetar med internationell handel. Olika länder har olika regler, det finns specifika frihandelsavtal och snåriga tullbestämmelser. 

"Varje avtal är en ny utmaning och att få vara en möjliggörare för företag som vill börja handla med utlandet, eller utveckla sina internationella affärer, lockade mig till Handelskammaren. Sen är också bredden hos, och antalet, medlemmar motiverande i sig. Vi har stora globala företag som har sina specifika utmaningar och vi har mindre aktörer med andra behov". 

"Jag vill bidra till att vi fortsätter att vara en naturlig samarbetspartner för alla medlemmar. De utmaningarna som vi ser nu är till exempel CSRD, hållbarhetsrapportering, men även EUDR, avskogningsförordningen. När det gäller användande och återvinning av plast, i förpackningar och emballage, finns det direktiv sedan 2022 och de enskilda länderna inom EU ställer krav på producenter gällande just den här hanteringen och rapporteringen. Men för att kunna vara behjälplig behöver jag skaffa mig en bra bild av våra medlemmar och lära känna dem."  

Nätverk, dojo, tapetklister och att vara snäll 

Att Eva kommer att bli en mycket värdefull tillgång för oss och våra medlemmar står redan klart. När hon inte undersöker de senaste EU-direktiven hittar vi henne i joggingspåret eller med en tapetvåd i handen. 

"Att umgås med människor är väldigt viktigt för mig. Det gäller både professionellt och privat. Att hålla mig i form och träna är också viktigt och förutom joggingturer, började jag häromåret träna karate, för att hålla kroppen stark och smidig. Som en ”gammal” simmare älskar jag dessutom vatten i alla dess former, från flytande till puder. En av mina dolda talanger är att tapetsera". 

 Eva är en genuint glad person, det lyser igenom hela tiden, men det finns också saker som får henne att koka.

"Jag klarar inte av mobbing, översitteri eller att se människor fara illa. Då brinner det till ordentligt. För mig är det jätteviktigt att se alla och att alla ska inkluderas".

Kunskapen finns och tillsammans blir vi bättre 

Omtanken om andra människor spiller över till det professionella och den där hjälpsamheten och "alla ska med-mentaliteten" är något hon tar med sig i sin relation till medlemmarna. 

 Några få dagar in på det nya jobbet är det mycket nytt för Eva att sätta sig in i, men hon ser fram emot att stötta alla medlemmar i deras internationella äventyr. 

"Kunskapen om export finns ofta redan i företagen, men ibland måste man prata högt om ett problem för att komma fram till svaret. Och att just få vara med och bolla och resonera kring olika lösningar, och skapa värde, tillsammans med våra medlemsföretag, det ser jag fram emot!" 

Varmt välkommen till Handelskammaren, Eva!