Värmland kommer alltid att vara hemma 

Kristinehamn, Chicago, Uppsala, Karlstad. Au pair, lärare, student, journalist och numera kommunikatör. Vår nyaste kollega Maja Yngve är både berest och beläst men nu har hon hittat hem till Värmland och Handelskammaren! Hurra och välkommen säger vi!

”Det där är ju mitt jobb!”  

Det var Majas första tanke när hon läste platsannonsen för tjänsten som kommunikatör inom Arbetsmarknadskunskap (AMK). Att få kombinera sitt samhällsintresse och sitt stora engagemang för ungdomar sporrade nyfikenheten och entusiasmen och gjorde att hon valde att byta karriärbana. 

”Jag arbetade tidigare som journalist inom både print och TV och trivdes jättebra med det. Det var varierande dagar och jag kunde ofta styra inriktningen på frågorna jag bevakade, säger Maja. Men platsannonsen från Handelskammaren vände upp och ned på allt.” 

Det finns ett inneboende mod och framåtanda hos Maja som blir en stor tillgång i hennes relation med både AMK-partners och elever. En av de spännande utmaningarna som hon ser med jobbet som kommunikatör är att snabbt bygga förtroende hos eleverna i klassrummet och förmedla komplexiteten på den värmländska arbetsmarknaden på 60 minuter. 

Idén är enkel, prata med unga om jobb och framtid ur ett arbetsgivarperspektiv 

Arbetsmarknadskunskap är precis vad det låter som – förmedling av kunskap om dagens och framtidens arbetsmarknad. Målet är att skolungdomar ska göra medvetna val och att arbetsgivare ska veta vad som krävs för att attrahera morgondagens medarbetare. 

”Jag har nog alltid drivits av en önskan om att vara med och påverka och göra skillnad. Och det ser jag verkligen möjligheten till här på Handelskammaren och Arbetsmarknadskunskap. Det är ungdomarna som är framtiden.” 

En mångfacetterad medarbetare 

Maja har många strängar på sin lyra och har hunnit med mycket under sina 26 år. Bland annat har hon varit au pair i USA, arbetat som lärare och läst medie- och kommunikationsvetenskap och journalistik vid Uppsala universitet. Förutom att också vara journalist. Lagidrott har funnits i hennes liv sedan barnsben då hon kommer från en mycket sportintresserad familj. Hon har själv spelat handboll och fotboll och är idag en trogen supporter till sina familjemedlemmars olika idrottsuppdrag. 

Just kärleken till familjen och Värmland var det som fick henne att flytta hem igen och rota sig. Det glimtar till i ögonen när hon berättar om sina syskon. 

”Det är svårt att beskriva hur mycket familjen betyder för mig. Jag är väldigt familjekär så det är skönt att vara tillbaka i Värmland igen.” 

Kompetensförsörjning är en viktig fråga för våra medlemsföretag 

Kompetensförsörjning är en av fokusfrågorna som Handelskammaren arbetar med och vi gör det genom satsningen på Arbetsmarknadskunskap. 

Maja är supervälkommen till oss på Handelskammaren och blir en viktig pusselbit i vårt arbete med att bidra till att lösa utmaningarna med kompetensförsörjningen i länet!