Lastbil med släp

Mot fossilfritt 2050! 

Snart rullar Värmlands första elektrifierade tunga fordon på vägarna, med träflis till Stora Ensos bruk i Skoghall. Ett viktigt steg i företagets resa mot fossilfrihet!

Det är en imponerande maskin som står framför oss. Stor, kraftfull och tyst ger den oss en positiv och inspirerande inblick i framtidens logistik. Under en pressträff i augusti fick vi se flisbilen, som är en viktig del av omställningen till fossilfria transporter inom skogssektorn i Värmland.  

 Ett samarbete mellan medlemmar  

Våra medlemmar Stora Enso, LBC Frakt och VSV Frakt samarbetar tillsammans med i projektet TREE, där den nya flisbilen är ett av resultaten.  

 “Att hitta fossilfria transportlösningar för skogsindustrins godstransporter gör att det finns en stor potential till utsläppsminskningar och minskad miljöpåverkan”, berättar Jörgen Olofsson, utvecklingschef transport på Stora Enso Skog.  

 Hållbarhet, fossilfritt, varmt och skönt  

Stora Enso arbetar med hållbarhetsutveckling på flera olika sätt. Den överskottsvärme som produceras används som fjärrvärme i Karlstad och Hammarö. I ett utvecklingssamarbete med Chalmers tekniska högskola har Stora Enso lyckats minska elförbrukningen i en del av massafabriken som motsvarar elförbrukningen från 3 000 villor under ett år. 

Marie Morin och Hans Olsson visade upp den nya lastbilen som ska köra träflis till Skoghalls Bruk.

 “Hållbarhet är en våra fokusfrågor”, berättar Marie Morin, platschef på Skoghalls bruk. “Vi ersätter fossilbaserade förpackningsmaterial till förmån för förnyelsebara alternativ. Vi vill gå mot helt fossilfri produktion och bygger därför en ny tank för bioolja, som ersätter fossil olja för ångproduktion.”  

 En viktig spelare i Värmlands näringsliv  

Stora Enso är den största privata arbetsgivaren i Hammarö kommun, med sina 650 medarbetare. Bruket startades redan 1917 och har under åren genomgått flera förändringar, vad gäller både typ av produktion och ägare. Idag kommer var sjätte vätskekartongsförpackning i världen från Skoghalls bruk! 

 “Stora Enso spelar en viktig roll i Värmlands näringsliv, dels genom våra medarbetare, dels genom att vi anlitar entreprenörer och leverantörer”, säger Marie Morin.  

 Aktiv medlem i Handelskammaren Värmland  

Stora Enso är en aktiv medlem i Handelskammaren. Representanter från företaget deltar regelbundet på nätverksfrukostar, utbildningar och erfarenhetsnätverk och Marie Morin ingår även i Handelskammarens Värmlands fullmäktige. 

“Handelskammaren erbjuder en plattform för företag att mötas och är en röst för näringslivet i Värmland som kan påverka beslut som gynnar regionen, säger Marie Morin. De främjar hållbarhet och innovation genom att lyfta fram och stödja initiativ som bidrar till en hållbar utveckling i regionen vilket är i linje med Stora Ensos fokus på hållbarhet.”