Den ofrivilliga logistikern
En glassfyllning, en saft, en sylt eller en topping på pizzan. På det lilla men ändå stora företaget Skogsmat i Uddeholm AB tar Therese Hyttring som är General Logistics Manager tillsammans med sina 10 medarbetare i Karlstad fram 85 ton bär, frukt och grönsaker till produkter världen över – varje dag!
– Jag brukar kalla mig själv den ofrivilliga logistikern. När jag var i 20-årsåldern så arbetade min mamma för ett åkeri på DHL. När de behövde mer personal sa hon bara: ”Du ska komma hit och jobba”, så jag började där och fick en visstidsanställning –även fast jag hade siktet inställt på universitetsstudier. Sen så hörde Skogsmat av sig, och jag fick ett föräldravikariat där. Så har de växt. Först blev jag transportledare, och nu är jag logistikchef och har tre medarbetare på logistikavdelningen, säger Therese.
Cross-trade shipments över hela världen
På Skogsmat är de ”bara” 11 medarbetare i Karlstad, men det märks inte på mängden frukt, bär och grönsaker de säljer.
– Allting som vi säljer är fryst. Det är frukt, bär och grönsaker. Det går åt väldigt mycket frukt, bär och grönt i det som ska bli produkter, som till slut hamnar i hyllan på Ica. Vi har oftast levererat ingredienserna till just dessa. Vår frysta lök och paprika exempelvis, används ofta i färdigrätter eller som topping på fryst pizza
Tillverkningen av ingredienserna sker i många olika länder, därför säljer och köper Skogsmat varor åt alla håll och gör många cross-trade shipments; det vill säga produkten passerar aldrig Sverige. De kan exempelvis sitta i Karlstad och sköta en sändning som går mellan Serbien och Kanada.
– Vi har avtal med fabriker runt om i hela världen. Vi köper produkten inklusive tillverkning, och de fabriker vi handlar med köper i sin tur av en odlare. De tar sedan in råvarorna i sin fabrik och bearbetar dem – med millimeterprecision, fryser dem och säljer sedan till oss.
Det blir många länder och importregler att hålla ordning på. När Therese gick en utbildning i Ursprungsregler och frihandelsavtal hos Handelskammaren var det inte för att lära sig så mycket om frihandelsavtal – det mesta kunde hon redan efter sina många år inom branschen.
– Utbildningen om Frihandelsavtal var väldigt behjälplig. Jag kunde ganska mycket om frihandelsavtal från början, men då fick jag det svart på vitt. Våra processer inom företaget stämmer. De är korrekta. Som ett kvitto på att det vi gör är rätt.
Sänker tullavgifterna med Ursprungscertifikat och EUR1-certifikat
– Det är inte alla länder som har EUR1-avtalet*. Vi kan tulla in till Tyskland, Holland och Sverige. Säljer vi till ett norskt bolag kan vi inte leverera det förtullat. Till dem säljer vi DDU (Delivered Duty Unpaid). För att ändå få en tullnedsättning på produkten utfärdar vi en EUR1 eller en fakturadeklaration. Norge har handelsavtal med EU och kan vi styrka ett sådant ursprung med en EUR-1 eller fakturadeklaration så får vår kund en lägre tullavgift, eller tullfrihet. När vi levererar till Asien behöver vi använda ursprungsintyg.
*Eur-1 certifikatet kan ge lägre tull och i vissa fall tullfrihet vid import.
– Kina och Japan är till exempel väldigt förtjusta i våra svenska blåbär för de ligger väldigt högt på antocyaninvärdet som ses som ett nyttoämne. Värdet på antocyaninen i de svenska blåbären är högre än i blåbär från andra länder där blåbär växer vilt. Så vi exporterar en del blåbär till dem som sedan blir hälsokost.
Inte längre ofrivillig
Nu har det gått mer än 15 år sedan Therese blev den ofrivilliga logistikern, och en del blåbär har det blivit under åren. Men vad tycker hon nu? Ångrar hon sitt val att bli logistiker?
– Jag är inte längre ofrivillig – för jag tycker det är jättekul! Jag kommer nog fortsätta på samma spår resten av livet. Jag vet inte hur jag ska säga, men jag uppskattar det här att jobba internationellt. Ibland kan ju världen kännas så stor. Till exempel, vid klockan fyra, när man ringer Kanada, eller när man börjar arbetsdagen med att ringa till Kina, då känns världen liten. Det känns också som att vi är alla lika på något sätt. Man får en väldigt bred förståelse för världen.